drönarbild allé mot vit herrgårdsbyggnad, blå himmel, gröna fält

En del av Hållbarhetsklivet

Hållbarhetsklivet är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Här agerar offentliga och privata aktörer för att ställa om till ett hållbart samhälle. Tillsammans skapar vi ekonomiskt bärkraftiga företag och turism som inte leder till onödig miljöpåverkan och är uppskattad av både boende och besökare.

Hållbarhetsklivet baseras på fyra grundläggande principer

  1. Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt
  2. Bra för både boende och besökare
  3. Fler besökare när och där det inte är fullt
  4. Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter

Tofta Herrgård - en del av Hållbarhetsklivet

Vi på Tofta Herrgård skriver under på alla principerna inom Hållbarhetsklivet. Vi brinner för att skapa solida och trivsamma arbetsplatser här ute på landet året om. Vi brinner för att bevara både naturen och den kulturhistoriska miljön i och runt herrgården. Vi brinner för samarbete mellan lokala aktörer – tillsammans blir vi starkare!

Här nedan kan du läsa om några av de initiativ som vi tar inom Hållbarhetsklivet:
  • Vi jobbar i största möjliga mån för att minska vårt matsvinn och vid mindre beläggning på frukost så frågar vi gästen personligen, gällande vissa produkter, vad som önskas istället för att behöva slänga resterna. Vi arbetar med fasta menyer vilket gör att vi också på så sätt har lättare att kontrollera vårt matsvinn.
  • Vi jobbar kontinuerligt med svenska lokalproducerade råvaror och kockarna väljer menyerna baserad på det som är i säsong. Som en del av vårt hållbarhetskoncept har vi under årens gång utvecklat relationer med producenter i närområdet. Detta ger oss tillgång till fantastiska och närodlade råvaror: 
    • Vävra köksträdgård i Hålta med närodlade grönsaker.
    • Hållsunga gård i Kärna ekologiskt jordbruk med mjölk, mejeriprodukter, kött och charkuterier.
    • Så närproducerat som det går – här från Tofta herrgård, ekologiskt nötkött från gårdens djur som betar hela sommaren på ängarna nedanför herrgården.
    • Restads Norrgård i Hålta med fantastiska vaktelägg.
    • Sjöängens köksträdgård – Marstrand med grönsaker och fina örter.
    • Torsby gård i Kärna med lammkött från fritt betande djur. 
    • Lammet och bonden i Gråbo, Lerum ett litet familjeföretag som producerar ekologiskt kött. Till oss levererar de bl.a. gråbogris som föds ute och lever hela sitt liv ute.
    • Genom Bondens skafferi som fungerar som en länk mellan små odlare/matproducenter i Västsverige och restaurangerna, köper vi olika lokala ostar och grönsaker.
    • Extra roligt är även vårt samarbete med några av våra grannar i Bremnäs och Tofta om leverans av deras överskottsskörd hit till herrgårdsköket
    • Utöver detta har vår påhittiga personal en tendens att plocka med sig blandat smått och gott från trädgård och skog.
  • På vår dryckesmeny hittar man både ekologiskt vin samt lokalproducerad öl. Den lokalproducerade ölen kommer från En Aleigen Brewery i Kungälv och Inlands Bryggeri i Rönnäng på Tjörn.
  • Vår personalstyrka består huvudsakligen av lokal arbetskraft.
  • Våra snittblommor och växter som vi har i våra utrymmen köper vi hos den lokala blomsterhandeln CJ’s Blomsterbod i Kärna.
  • Vi anlitar lokala hantverkare.
  • Vi samarbetar med lokala aktörer här på gården för både golf (Lycke GCC) och turridning (Stall Tofta) då dessa aktiviteter inkluderas i några av våra boendepaket. Vi samarbetar även med Tofta Retreat, både för gemensamma yogaretreater och med logi för deras retreatgäster. Alla lokala samarbetspartners är även med på vår aktivitetslista för konferenser.
  • Vi erbjuder en flernattsrabatt för gäster som stannar längre än en natt för att främja att gäster stannar hos oss längre.
  • Vi har information utåt mot gäst på våra hotellrum gällande tvätt av handdukar med uppmaning att tänka till om handdukarna går att använda ytterligare innan de tvättas och för att på så sätt spara på miljön.
  • Vi källsorterar sorterar sopor i möjligaste mån på hela vår anläggning.
  • För att få hit fler gäster under vinterhalvåret, när vi normalt har lägre beläggning, har vi byggt en stor bastu samt två badtunnor utomhus. Vårt hopp är att detta ska vara med att locka hit fler privatgäster med boendepaket under helgerna, samt fler konferensgrupper som söker en trevlig och okomplicerad aktivitet innan middagen.

Klicka på logotypen under så kan du läsa mer om Hållbarhetsklivet!

Hållbarhetsklivet